Den newzealandske Constitution Act 1846 var en

Den newzealandske Constitution Act 1846 var en handling af det britiske parlament til hensigt at yde selvstyre til kolonien i New Zealand, men det blev aldrig gennemført fuldt ud. Lovens lange titel var en handling at gøre yderligere Hensættelse til regeringen i den newzealandske øer, og det fik den kongelige samstemmende udtalelse den 28 August 1846.

Loven formelt forblev en del af New Zealands forfatning, indtil den blev ophævet ved den newzealandske forfatning Act 1852.

Baggrund

Chartret 1840

Forud for loven, den grundlæggende dokument, styringen af ​​New Zealands siden undertegnelsen af ​​traktaten Waitangi var chartret af 1840 som angivet:

De udøvende og lovgivende råd mødtes sjældent under governorships af Hobson og hans efterfølgere, løjtnant Willoughby Shortland, Robert FitzRoy og Sir George Grey. I hele kronkoloni periode hver guvernør afholdt, i navnet på kronen, fuldstændig kontrol over den udøvende og lovgivende funktioner i regeringen.

Bosætter krav om repræsentativ regering

Der var en voksende agitation fra bosætterne for repræsentativ regering. Dette var især tilfældet i Wellington, der som New Zealand Company forlig kortvarigt havde sin egen uafhængige styrende råd, indtil guvernør Hobson sendte sin Colonial sekretær, Willoughby Shortland, og nogle soldater til Port Nicholson til at afslutte enhver udfordring til britisk suverænitet.

Befolkningen i Auckland, så er hovedstaden, var mindre interesserede. Til sidst, tryk førte til vedtagelsen i 1846 i London af en indviklet forfatning.

Effekt

Loven foreskrev en tredelt system repræsentativ regering:

Loven blev beregnet til at blive gennemført af et kongeligt charter og kongelige instruktioner, udstedt den 23 December 1846.

Suspension

Guvernør i New Zealand George Grey hævdede, at forfatningen loven ville placere størstedelen Maori under politisk kontrol af bosættere, og så underminere hans bestræbelser på at beskytte Māori interesser. I 1848 passerede det britiske parlament for New Zealands regering Act 1848, hvorefter dele af 1846 loven beskæftiger sig med etablering af provinsielle forsamlinger og generalforsamlingen var ikke at træde i kraft i yderligere fem år.

Bestemmelserne Charter vedrørende det lovgivende råd for hele kolonien fortsat og guvernøren blev bemyndiget til at etablere lovgivningsmæssige råd i hver af provinserne. Men bosætter pres for repræsentative institutioner og kritik af Grey intensiveret, og for de næste fire år guvernøren forfulgte et kursus, der gav lidt tilfredsstillelse at bosætterne.

Tidligt i 1848, han havde udpeget generalmajor Pitt som Lieutenant-guvernør i New Ulster, og Edward John Eyre som Lieutenant-guvernør i New Munster. Hver havde knyttet til ham en Executive Råd. Senere samme år Grå, gennem en bekendtgørelse i den almindelige Lovgivende Råd, etableret nomineret lovgivningsmæssige råd i hver provins. Det Provincial Råd New Ulster blev aldrig tilkaldt. I 1851, under ledelse af den 1846 loven, Grey gjorde byen Auckland en kommune, men dette skridt ikke lette presset for en Lovgivende Råd, som ville være repræsentative for hele provinsen.

Det Provincial Råd New Munster havde kun ét lovgivningsmæssige session — i 1849 — før det bukket under for de virulente angreb af Wellington bosættere. Grå, fornuftigt at det pres, inspireret en bekendtgørelse i den almindelige Lovgivende Råd, hvorefter nye lovgivningsinitiativer råd ville blive etableret i hver provins med to tredjedele af deres medlemmer, der vælges på en generøs franchise. Grå dog fortsatte, at gennemføre bekendtgørelse med en sådan forhandling, at hverken Rådet mødtes før rådgivning blev modtaget, at Parlamentet i Westminster havde passeret den newzealandske forfatning Act 1852.